Insider: Zamanımı Harcama, Söyledim Sana… | İstanbul Moda Akademisi
 

İMA'da Yaşam

 

Insider: Zamanımı Harcama, Söyledim Sana…

Hayatta geri alamayacağımız üç şey vardır derler: Ağızdan çıkan söz, kaçırılan an ve geçen zaman…

Ağızdan çıkan söze ve kaçırılan anlara girersek bu yazı ne yazmakla biter ne de okumakla. O nedenle gelin biz en iyisi mi zamana odaklanalım.

Bedava olmasına rağmen paha biçilmezdir zaman. O, ne elle tutulabilir ne de bir banka hesabında biriktirilebilir. Bir şarkı değildir, istediğinde başlatıp, istediğinde durdurabildiğin ve herkes onu en iyi şekilde değerlendirmenin peşindedir bu yüzden.

Günlük hayatın giderek artan temposu ve karmaşası içerisinde zamanı en etkin biçimde kullanma ihtiyacı tüketici trendlerine de yansımış görünüyor. Dünyanın önde gelen moda ve tüketici trend analiz şirketi WSGN’nin Trend Servisleri Direktörü Kim Mannino, Haziran ayında katıldığı bir etkinlikte zamanın lüks olduğunu ifade etmiş ve “Fast-Laning”i marka ve perakende dünyasındaki en önemli üç trend arasında göstermiştir. Mannino’ya katılmamak mümkün değil. Hangimiz gereksiz prosedürlerle uğraşmak, kasa kuyruklarında boşa vakit öldürmek ve istediğimiz bir şey için uzun uzun beklemek isteriz ki? Ödeme sırasının bir türlü size gelememesi, kasada sorulan gereksiz sorular, satıcının ihtiyacınızı bir türlü anlayamaması ya da istediğiniz beden kıyafetin depoda bir türlü bulunamaması nedeniyle alışveriş yapmaktan vazgeçtiğiniz anları bir düşünün mesela.

“Zamanım kıymetli, onu harcama arkadaş” diyen müşterilerin ihtiyaçlarına çözüm bulmak için birçok sektör, birçok şirket canla başla çalışıyor. Örneğin; Starbucks bu yıl siparişlerin önceden verilmesini ve beklemeden alınmasını test ederken, Hyatt ve Hilton gibi otel zincirleri de mobil aplikasyonlar aracılığı ile check-in yapılabilmesine ve oda kapısının cep telefonu ile açılmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Moda ve perakende dünyasında ise “sanal soyunma kabinleri”, “tıkla ve gidip al” gibi uygulamalardan sonra şimdi de Qudini gibi teknolojiler gündemde.

Kısacası zaman kıymetli, 2211’e SMS attığınızda öyle anında cebinize gelmiyor. Bu yüzden vakit, müşteri leb demeden leblebiyi anlama ve ona hızlı servis verme vaktidir.

Yazı:

Selda Susal Saatçi

Stratejik İletişim Danışmanı, askbmm Consulting Danışma Kurulu Üyesi