Röportaj: Pelin Ilıkan Aylan | İstanbul Moda Akademisi
 

İMA'da Yaşam

 

Röportaj: Pelin Ilıkan Aylan

İMA Moda Tasarım Bölümü Mezunu Pelin Ilıkan Aylan, İstanbul Moda Akademisi’nde aldığı eğitimden sektöre atılmasına kadar geçen süreçteki deneyimlerini paylaştı.

Tasarım yapmaya, modaya ve kariyer serüveninde bu alanda bir plan yapmaya giden süreci sizden dinleyebilir miyiz? İMA bu konuda ne tür bir vizyon yarattı?

Istanbul Universitesi Isletme Fakultesi mezunuyum. Moda seruvenim mezuniyet sonrasi moda perakende sektorunde urun yonetimi ve satinalma alanlarinda calismakla basladi.Turkiyenin ve dunyanin onde gelen moda markalarinda urun yoneticiligi konusunda 10 senelik tecrube kazanirken aslinda keyif alarak yaptigim bir seyi meslek olarak da devam ettirmek en buyuk sansim oldu.Tasarim ve tekstil egitimi almayi hem universite hem de is hayatim suresince basindan beri istiyordum ve bu yolda ilerleyerek Istanbul Moda Akademisinde Moda Tasarim egitimi aldim ve tasarim hayatim boylece baslamis oldu. Bu surecte IMA nin bana kattigi en buyuk vizyon bir koleksiyonun tasarim surecinin baslangicindan bitisine nasil bir yol izlemem gerektigiydi. IMA, icimde var olan tasarim yetenegini disari cikarma asamasinda yol gostericim oldu.

Tasarım yaparken ilham oluşturan unsurlar var mı? Tasarımda kendi tarzınızı yaratmanıza yardımcı olan kaynaklar var mı? (takip ettiğiniz dünyaca ünlü tasarımcılar, etkinlikler vb)

Bir koleksyonun mutlaka bir hikayesi oluyor.Gunluk hayatimda yasadigim,gordugum,hayatimda olan hersey bir koleksiyonun ilham kaynagi olabiliyor bu yuzden yasamimda farkindaligimi hep yuksek tutuyorum.Bununla birlikte dunyada olup biten tum sanatsal olaylari,festivalleri,moda haftalarini,dunyaca unlu ve ozellikle de yeni nesil tasarimcilarin koleksyonlarini,dunyadaki sokak modasini surekli olarak takip ediyorum.

Türkiye’de moda tasarımının gelişimini nasıl buluyorsunuz? Bu sistem içerisinde başarılı ve yaratıcı olan herkesin bir şeyler yapabileceğini düşünüyor musunuz? Eğitimini aldığınız İma’nın bu anlamda bir mezunu bu alanda kariyer yapması için ne tür destekleri var?

Turkiyede moda tasarimi konusunda kisilerin daha fazla bilinclendigini dusunuyorum,tabii ki bu bilinclenme konusunda universite ve akademilerin moda tasarimlari bolumunun artmasinin da etkisi cok fazla.Fakat yalnizca tasarim egitimi almak birseyler yapabilmek icin ne yazik ki yeterli olmuyor.En buyuk problem okuldan mezun olduktan sonra ne yapilabilecegi konusunda kisilerin egitim suresince bilinlendirilmemesi.Bugun bir moda markasi yaratma surecinde tasarimcilarin hem maddi hem manevi yonden yanliz birakildigini dusunuyorum,bu konuda da yol gosterici danisman kurumlarin olmasi ve profesyonel kapsamda gelecek vaat eden moda tasarimcilarinin desteklenmesi gerekiyor. IMA nin bu anlamda ogrencilerine verdigi en buyuk destek egitim suresince basarili gordugu tasarimcilarina İstanbul Moda Haftası’nda koleksiyonlarını sergileme fırsatı sunmasi ve tasarimcinin sektore tanistirilmasini saglamasidir bununla birlikte Istanbul Fashion Incube IMA nin destegiyle olusturulan yetenekli ve gelecek vaat eden moda tasarımcılarına profesyonel kapsamda destek veren, tasarımcıların ulusal ve uluslararası platformlarda yer almalarını saglayan bir girisimcilik merkezidir. Gelecek donemde bu merkezde yer almak benim de en buyuk hedefim.

En beğendiğiniz yerli yabancı moda tasarımcıları kimler? Hangi açılarda başarılı buluyorsunuz?

Dion Lee farkli formlari yalin detaylarla bulusturarak fark yaratabiliyor olmasindan,Jenna Lyons desenleri ve renkleri birarada hayran edici sekilde kullanmasindan dolayi cok begeniyorum. Turkiyede de Gamze Saracoglu,Zeynep Tosun ve Asli Filintayi cok basarili buluyorum.

İma’da aldığınız eğitim süreci nasıl başladı? Eğitim öncesi ve sonrası süreçte ne tür değişimler yaşadınız?

IMA,moda tasarimi egitimi almaya karar verdigimde dusundugum birkac egitim kurumundan biriydi.IMA yi secmemdeki en buyuk sebep hem egitim suresince hem de egitim sonrasinda ogrencisine gosterdigi destekti.IMA egitim suresince moda dünyasının önemli tasarimcilari ve basarili moda markalariyla birlikte calisilan pek çok proje ile deneyimler kazandıriyor.Bununla birlikte en onemlisi yeni nesil tasarimcilarini IFW de koleksyonlarini sergileme firsati sunuyor. Mezun olan herkes hem kendi markalarini yaratma surecindeki zorluklari hem de firma icin tasarim surecini deneyimlemis oluyor. Yasadigim degisim ise cok buyuk, egitim sayesinde kendimi hayatta en iyi ifade ettigim yolumu buldum.

 Röportaj: Hedef Dergisi, İTKİB