Meltem Özbek ile Moda ve Tasarım Üzerine | İstanbul Moda Akademisi
 

İMA'da Yaşam

 

Meltem Özbek ile Moda ve Tasarım Üzerine

Tarzı ile kendini farklılaştıran ve yenilikçi tasarımları yeni lokasyonlarda moda severlerle buluşturan, İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Diploma Programı mezunu Meltem Özbek’in Hedef Dergisi’ne verdiği röportajını sayfalarımıza taşıyoruz. Devam eden satırlarda sizi genç tasarımcının moda, İMA ve kariyeri ile ilgili keyifli notları bekliyor olacak.

Tasarım yapmaya, modaya ve kariyer serüveninde bu alanda bir plan yapmaya giden süreci sizden dinleyebilir miyiz? İMA bu konuda ne tür bir vizyon yarattı

2006 İstanbul bilgi Üniversitesi Uluslararası ilişkiler mezunuyum. Mezun olduktan sonra iki sene farklı bır sektörde çalıştım. Fakat bu süreç içersinde çıkış noktası arıyordum ve o sırada İstanbul Moda Akademisi’deki Moda Tasarım bölümünü bir arkadaşımdan duydum ve kendimi tartabilmek adına doğru bir başlangıç olacağını düşündüm ve 2009’da İMA ‘da Moda tasarım bölümüne yazıldım. Yazıldığım bölüm yoğunlaştırılmış  bir senelik eğitimdi. İlk başladığımda içimde isteği olan ama yönünü bulamamış bir kişiydim. İMA’daki eğitimim sonucunda etrafıma bakarken görebilmeyi, hayal edebilmeyi, hayal ettiğimi geliştirebilmeyi ve bunu çizimlerime aktarabilmeyi öğrendim. İma’nın benim eğitim hayatımda çok önemli bir yeri vardır. Hala da çok sık kütüphanesini kullanmaya devam ediyorum. İMA eğitimimden  sonra İTKİB’in düzenlediği 2010 Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katıldım ve deri kategorisinden birinci oldum. Yarışmadan sonra eğitimime devam etmeye karar verdim. Bilsardaki eğitimimden sonra Istanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği İstanbul Moda Atölyesi projesine kabul edildim ve koleksiyonumu Pure London Fair’de sergileme hakkı elde ettim. Ve ardından Koza yarısasında kazandıgım İTKİB bursum ile London College of Fashion – Center for Fashion Enterprise’da Design Realisation programını tamamladım. Ve İstanbul Moda Atolyesi projesiyle markamı oluşturma sürecine başladım.

Tasarım yaparken ilham oluşturan unsurlar var mı? Tasarımda kendi tarzınızı yaratmanıza yardımcı olan kaynaklar var mı? (takip ettiğiniz dünyaca ünlü tasarımcılar, etkinlikler vb)

Her ürettiğim koleksiyosun bir hikayesi var benim için. Hikayeside ilhamın geldiği yer oluyor. Geziyorum ,araştırıyorum gözümü ve beynimi besliyorum o sure içersinde birşey takılıveriyor gözünüze ,bu bir söz olabilir bir obje olabilir, bir mimari yapı olabilir. Ve bu şekilde başlıyorsunuz koleksiyonunuzu oluşturmya. Son iki sezondur annemin yağlı boyaları benim baskı desenlerimi oluşturmam için çok büyük ilham kaynağı olmuştur.

Miuccia Prada, Karl Lagerfeld, Maria Grazia Chiuri ve Pierpaolo Piccioli’yi takıp ediyorum. Yurt dışında Frieze Art Fair’lere denk gelebilirsem gidebilmekten çok keyim alıyorum.

Türkiye’de moda tasarımının gelişimini nasıl buluyorsunuz? Bu sistem içerisinde başarılı ve yaratıcı olan herkesin bir şeyler yapabileceğini düşünüyor musunuz? Eğitimini aldığınız İMA’nın bu anlamda bir mezunu bu alanda kariyer yapması için ne tür destekleri var?

Türkiye’de her geçen gün moda tasarımının geliştiğini düşünüyorum. Eğitim alan yaratıcı , başarılı ve çalışan herkesin başarılı olabileceğine inaniyorum. Ama şanslı olmak  ve farklılık yaratmak sanırım sıyrılabilmenin yolu. Markanı oturtmak adına Istanbul Fashion İncube Projesi’nin, İTKİB ve İMA’nın sağladığı en verimli proje olduğunu düşünüyorum

En beğendiğiniz yerli yabancı moda tasarımcıları kimler? Hangi açılarda başarılı buluyorsunuz?

Zeynep Tosun, Özgür Masur, Mehtap Elaidi tasarımlarını zevkle takip ediyorum. Miuccia Prada, Karl Lagerfeld, Maria Grazia Chiuri ve Pierpaolo Piccioli’yi takıp ediyorum.

İMA’da aldığınız eğitim süreci nasıl başladı? Eğitim öncesi ve sonrası süreçte ne türk değişimler yaşadınız? 

Bu soruya yukarıda uzun bir şekilde cevap verdim nasıl yapalım?

Şu anda profesyonel anlamda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Bir buçuk senedir markamı oluşturdum ve oturtma sürecindeyim. Mart ayı 2014 MBFWİ ‘de  2015 Sonbahar Kis koleksiyonumla defile yaptım. Temmuzdaki Paris’teki Who’s Next fuarına katılıyorum. Hazırlık sürecindeyim.