İ-SKOOL Denim Tasarım Yarışması’nın birincisi İrem Balkan’a sorduk… | İstanbul Moda Akademisi
 

İMA'da Yaşam

 

İ-SKOOL Denim Tasarım Yarışması’nın birincisi İrem Balkan’a sorduk…

İSKO tarafından kurgulanan ve İstanbul Moda Akademisi’nin yanı sıra London College of Fashion, Esmod Münih, Instituto Marangoni ve Chelsea College of Arts olmak üzere dünyanın 5 prestijli moda okulunun katılımıyla hayata geçen bir denim tasarım projesi İ-SKOOL’da öğrenciler, kendilerine verilen 4 ana tema üzerinden önce sketchbooklarını hazırladılar. Yapılan ön eleme ile başarılı bulunan tasarımların sahipleri, İSKO tarafından temin edilen kumaşlarla dikim, nakış, taşlama gibi denimin vazgeçilmez süreçlerinden geçerek tasarımların hayata geçirdirler. İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı mezunlarından İrem Barkan, “Recycling” temasıyla tasarladığı projesiyle İ-SKOOL Denim Tasarım Yarışması’nın birincisi oldu ve İ-SKOOL sponsor kuruluşlarından birinde staj yapma şansını kazandı.

1. Tasarıma ve kariyer serüveninizde bu alanda bir plan yapmaya giden süreci sizden dinleyebilir miyiz? İMA bu konuda ne tür bir vizyon yarattı?
Tasarım yapmaya ve modaya ilgi duymaya başladığımda 9-10 yaşındaydım. İlk zamanlarda kıyafet çizmek benim için bir oyundu. Kağıtlar üzerinde yaptığım o küçük çizimler daha sonraları bir tutkuya dönüştü. Çizimlerimin gerçek olmasını ve onları İnsanların üzerinde görmeyi çok istedim. Sonunda lisede giyim teknolojisi okudum ve artık aklımdakileri gerçeğe dönüştürebiliyordum fakat hala bir eksiklik vardı. Tam da burada İMA hayatıma girdi. Ve bana nasıl tasarım yapmam gerektiğini ve hayal dünyamı nasıl dışa vurmam gerektiğini öğretti. İMA sayesinde moda hakkında daha geniş bir vizyona sahip oldum.

2. Tasarlarken ilham oluşturan unsurlar var mı? Tasarımda kendi tarzınızı yaratmanıza yardımcı olan kaynaklar var mı?
Tasarım yaparken tabi ki bazı ilham unsurları gerekiyor . Ancak bu unsurların çok büyük şeyler olmasına gerek yok. Bence etrafınızda gördüğünüz gün içinde birçok insanın fark etmediği çok ufak şeyler bile sizin ilham kaynağınız olabilir. Ben kendi tarzımı oluşturmak için sadece etrafıma bakıyorum. Etnik olan, daha çok el işine dayalı ve günlük kullandığımız ve gördüğümüz her şey benim için tasarım ilhamı olabiliyor. Her zaman el işine, örgüye meraklıydım . Genellikle işlerinde örme kullanan tasarımcıları takip ediyorum . İşlerinde neler kullanmışlar ve kullandıkları materyal ve malzemeleri insanlara nasıl yansıttıkları bana fikir veriyor. Örn. DECORİALAB Knitwear Design Studio

3. Türkiye’de moda tasarımının gelişimini nasıl buluyorsunuz? Bu sistem içerisinde başarılı ve yaratıcı olan herkesin bir şeyler yapabileceğini düşünüyor musunuz? Eğitimini aldığınız İMA’nın bu anlamda bir mezunu bu alanda kariyer yapması için ne tür destekleri var?
Türkiye’de moda tasarımının geçen yıllara göre ilerlediğini fakat hala genç tasarımcılara yönelik daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu sistem içerisinde başarılı ve yaratıcı olmak size çok fırsat sağlasa da tam olarak yeterli olduğunu düşünmüyorum. İMA’da eğer yeteneğinizi ve başarınızı ön plana koymayı başardıysanız sizin için elinden gelenin fazlasını yapan çok sağlam bir eğitim kadrosu var.

4. En beğendiğiniz yerli yabancı moda tasarımcıları kimler?
Carolıne Rose Kaufman’ın bir arada kullandığı farklı renk ve dokuları beğeniyorum. Vika Gorenco’nun kullandığı dokuların yanında o melankolik havasının çok başarılı olduğunu düşünüyorum.

5. İMA’da aldığınız eğitim süreci nasıl başladı? Eğitim öncesi ve sonrası süreçte ne tür değişimler yaşadınız?
İMA’ ya başladığımda belli bir miktar kalıp ve dikiş biliyordum ama İMA sayesinde bunun yanına drapaj, tasarım, bilgisayar programları gibi birçok bilgi ekledim.

6. Şu anda profesyonel anlamda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Şu anda çok yeni mezun olduğum için henüz profesyonel bir çalışmam yok. İş arama sürecindeyim.

7. Denim tasarım projesi i-SKOOL’a katılma sürecinizden bahseder misiniz? Bu yarışmaya katılma amacınız neydi?
I-SKOOL projesinden eğitmenlerimiz sayesinde haberimiz oldu ve bizi katılmamız için teşvik ettiler. Başta belli bir planla girmedim yarışmaya fakat daha sonra denimle alakalı tasarım sürecine girince ne kadar zevk aldığımı fark ettim. Denim sizinle yasayan bir kumaş kendi basına bir hikaye yaratabilme gücü olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden recycling temasını seçtim ve denimin hikayesini günümüze taşımak istedim.

8. “Recycling” temasıyla tasarladığınız proje ile i-SKOOL Denim Tasarım Yarışması’nın birincisi oldunuz. Projenizden bahseder misiniz? Sizce projeniz hangi yönüyle öne çıktı?
Recycling temasını seçtim çünkü bana en uygun temaydı. Denimin yaşayan bir kumaş olması sebebiyle onun geçmişini günümüze taşımak istedim. Bir tulum ve ceket tasarladım . Tulum yapma sebebim denimin ilk çıktığı zaman fabrikalarda işçiler tarafından tulum olarak kullanılmasıydı. Ceketi de denimden keserek ip oluşturdum ve ördüm . Amacım eski denim kumaşlarını yeniden değerlendirecek bir tasarım yapmaktı eskiye can vermekti. Denim kumaşlarını tekrar örmem ve kullanmamın ön plana çıktığını ve onun sayesinde bu ödülü aldığımı düşünüyorum