Bora Aksu ile moda tasarımı hakkında konuştuk | İstanbul Moda Akademisi
 

İMA'da Yaşam

 

Bora Aksu ile moda tasarımı hakkında konuştuk

Ünlü moda tasarımcısı Bora Aksu, moda tasarımı ve İstanbul Moda Akademisi hakkında sorularımızı yanıtladı.

Başarıyı nasıl tanımlıyorsunuz?

İşini sevdiğin zaman ve tatmin olduğun zaman gerisi geliyor. Başarı daha somut birşey. Tatminkar olması gerek. Severek yapmak lazım.

Koleksiyonlarınızın oluşum sürecini anlatırmısınız? Nelerden ilham alıyorsunuz?

Tek bir noktadan ilham almıyorum. Zincirleme hikayeler var, yeni başlayan fikir diğer koleksiyonda kendini gösteriyor. Dış etkenler çok önemli, görsel olarak beslenmek lazım. Konuları hangi renklerle karıştıracağımıza karar verebilmemiz için stüdyo duvarlarına çalışmalarımızı asıyoruz.  O sezon boyunca orada  kalıyorlar. Görsellerden renk belirlemeye başlıyoruz, renkler berlirlendikten sonra form arayışına gidiyorum. Drapajın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Drapaja çok önem veriyorum.  Her kıyafetin denge noktası olması, kumaşların farklı olmasından dolayı ağırlıklıkları değişiyor ve hep deneme yanılma yaparak bu sevkli süreçten geçiyoruz. Kıyafetler oluşmaya başlıyor ve koleksiyonun bitimi defile ile birebir aynı tarihe denk geliyor.  O süreçlerde de kıyafetin edit olma süreci başlıyor. Defile için dış ekipler geliyor. Saç ve makyaj, stylistler vs.

Yeni tasarımlar yaparken geçmiş tasarımlarınızdan etkileniyor musunuz?

Her tasarımcının kendi dilinin olduğunu düşünüyorum. Koleksiyon değişse bile yansıtma şeklimiz değişmiyor, stil olarak özleştirebiliyoruz.

Geçmişte ya da gelecekte moda dünyasında ‘asla’ moda olmaması gerekiyor dediğiniz bir detay var mı?

Vatkalar asla olmamalı diyebilirdik, ama yine moda oldu. (gülüyor)  Doksanları yeni geçtik ama hala devam ediyor. Günümüzde seksenlerde yaşamamış birçok insan var. Onlara bir bakıma, onların görmediği bir dönemi yeniliyorsun ve yeniden moda yapıyorsun. Seksenlerden  fikir alınıp şimdiki insanlara yeni olarak sunuluyor. Etrafımızda gördüğümüz insanlarda görüntü, renk tanıdıklığı arıyoruz ve bu yüzden de geçmiş tekrarlanıyor   Sonuçta hiçbir zaman uzaylılar gibi dolaşmayacağız.

İstanbul Moda Akademisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

İMA’yı çok farklı buluyorum. Yaklaşımı farklı, Londra ile köprü halinde çalışıyor. Londra’daki sistemi, vizyonu vermeye çalışıyor. Burada okuyan öğrencileri çok şanslı buluyorum. İMA’yı çok seviyorum. Yeri de çok merkezi.

Son olarak moda tasarımı ile ilgilenenlere neler tavsiye edersiniz?

Olayın mutfak kısmı çok önemli. Ön kısım %20 (medyadan görülen kısım) %100 kısmı ile sevmeyi bilmek gerekir. %20’lik kısmı tatmin etmez.