Evrim Kılıçoğlu ile Moda ve Lorena Üzerine | İstanbul Moda Akademisi

Evrim Kılıçoğlu ile Moda ve Lorena Üzerine

Dijital bir ajansta tasarımcı olarak sürdürdüğü kariyerini noktalayarak, abisiyle birlikte yeni bir marka yaratmak hedefiyle 2013 yılında LORENA markasını kuran Evrim Kılıçoğlu ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Moda alanında bir kariyer planı yapmaya giden süreci bizimle paylaşır mısınız?

Çok hızlı gelişen bir süreç oldu. Bir dijital ajansta tasarımcı olarak çalışıyordum ve iş değiştirmeyi planlıyordum. Halihazırda bu sektörde olan abim, yeni bir marka çıkarma fikrini benimle paylaştı. Nasıl yardımcı olabilirim diye düşünürken ajanstan istifa ettim ve abimle beraber çalışmaya karar verdik. Ocak 2013′te de markamız LORENA’yı kurduk.

Söz konusu süreçte İMA sizin için ne tür bir vizyon yarattı?

İMA benim için önemli bir başlangıçtı. Marka değeri yaratmak, global pazarlarda marka yönetimi, trend analizi gibi konuları detaylı bir şekilde inceledik. Markanın oluşum sürecinde bu bilgilerin bana çok faydası oldu.

İMA’nın Uluslararası Pazarlarda Moda Marka Yönetimi alanında sağlam bir altyapı edinmenizi sağladığını rahatlıkla söyleyebilir miyiz?

Evet, bunu rahatlıkla söyleyebilirim.  Ders içeriği ve eğitmenlerden çok memnun kaldım. Ayrıca teorik eğitimlerin pratik eğitimlerle ve projelerle desteklenmesi çok önemliydi. Kağıt üzerindeki tüm notlarımızı profesyonel iş yaşamına taşıma fırsatını yakaladık.

Aldığınız eğitimde teorik eğitimlerin yanı sıra derslerde yapılan uygulamalar da önemli olsa gerek? Bu anlamda İMA’da ne tür uygulamalı eğitimler aldınız? Söz konusu uygulamalı eğitimlerin size moda sektörünün gerçek dinamikleri ile tanışma imkanı sağladığını söyleyebilir miyiz?

Açıkçası yaptığımız uygulamalar en keyif aldığım ve bana en çok şey katan kısımlardı. Önde gelen perakende zincirlerine ve tasarım mağazalarına ziyaretlerde bulunduk. Teoride anlatılanları bire bir gördük ve inceledik. Sonrasında da bu konularda tartışma imkanımız oldu. Son olarak da bir proje çalışmasıyla iyice pekiştirdik diyebilirim. Teorik bilgiler çoğu zaman önemli bir birikim ve altyapı sağlıyor bize ancak profesyonel yaşama aktarma fırsatı bulunmadığında zamanla kaybolup gidebiliyor. İMA’daki eğitimin en önemli aşamalarından biri projeler, sektör profesyonelleri ve firmalar ile bir araya gelebilme fırsatları. Projeler bizim edindiğimiz bilgileri uygulama alanımız oldu diyebilirim, sektörün gerçek dinamikleri ile karşılaştık, deneyimler kazandık.

Türkiye’de moda tasarımını ve yönetimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sistem içerisinde başarılı ve yaratıcı olan herkesin bir şeyler yapabileceğini düşünüyor musunuz?

Doğru vizyona sahip ve gerçekçi hedefleri olan herkesin başarılı olabileceğine inanıyorum.

Moda dünyasından kendinize örnek aldığınız isimler kimler?

İngiliz tasarımcı Ally Capelino’yu çok başarılı buluyorum.

Bildiğimiz kadarıyla şu anda “Lorena” adında kendi markanızı kurdunuz, buna nasıl karar verdiniz?

Daha önceden de belirttiğim gibi bu sürece abimle beraber başladık. Onun bilgi birikimi ve tecrübesiyle de bir sene içerisinde hızlı bir şekilde yol aldık. Şimdi de hız kesmeden devam ediyoruz.

Uzun vadede düşündüğünüzde, markanızı ve kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Avrupa’da tanınan, sevilen ve takip edilen bir marka olabilmeyi hedefliyoruz.