The Alternate: Moda Fotoğrafçılığı | İstanbul Moda Akademisi

The Alternate: Moda Fotoğrafçılığı

Tabiri caizse ışık hızında değişen moda dünyasında, söz konusu, anı yakalamak olduğunda trendlerin ve her sezon bize vadedilenlerin bir adım ötesine gitmek kaçınılmaz. Tüm bunların arasında ikon mertebesine yükselmekse, tasarımın kronolojisini gözü kapalı sayabilmek, zamanının ve ötesinin tasarım anlayışını anlayabilmek, kendi stilini ezberletebilmek ve zamanını hatta ötesini etkileyebilmekten geçiyor. Modanın bu alternatif yan sokağında mevzubahis mertebeye ulaşabilmiş isimleri incelediğimiz dosyamızın ardından moda fotoğrafçılığına bir adım daha yaklaştığınızı hissedip bu dünyanın bir parçası olmak isterseniz yönelmeniz gereken adres tabii ki İstanbul Moda Akademisi olacak.

 

Ellen Von Unwerth

 

Erotizmi ve kadınsı güzelliği odağına alarak çalışan Von Unwerth, 1954 yılında Almanya’da doğar. Kamera arkasına geçmeden önce 10 yıl boyunca kamera önünde poz veren Ellen, şimdiki zamanda moda ve kampanya fotoğrafı denildiğinde akla gelen ikonik kadınlardan. Claudia Schiffer’ı fotoğraflayarak üne kavuştuğu ikinci kariyerinde Ellen Vogue, Vanity Fair, Interview, The Face, Arena, Vogue Uomo, ve i-D gibi dergilerin vazgeçilmez isimlerinden bir olmayı başarır. Fotoğrafçılık alanında sayısız kitap yayınlayan Ellen Von Unwerth 1991 yılında International Festival of Fashion Photography ödülünü kazanarak rüştünü ödüllü fotoğrafçı olarak da ispatlar.

 

Bruce Weber

 

Amerikalı fotoğrafçı ve film yapımcısı Weber, listede anlatılması kelimelerle mümkün olmayanlar sınıfından. Calvin Klein kampanyalarının ardındaki dahi aynı zamanda Ralph Lauren, Abercrombie & Fitch, Revlon, Versace gibi markaların da kampanyalarını gözü kapalı teslim ettiği nadir isimlerden. Pirelli takvimi fotoğrafçılarından biri olma onurunu da yapılacaklar listesine ekleyen fotoğrafçı haliyle, Vogue, GQ, Vanity Fair, Elle, Life, Interview ve Rolling Stone gibi dergilerin de sürekli kapısını çaldığı isimlerden.

 

Steven Klein

 

Rhode Island School of Design’da resim okuduktan sonra asıl tutkusunun fotoğraf olduğuna karar veren Klein, Calvin Klein, D&G, Alexander McQueen ve Nike gibi lüks segmentinden müşteriler edinmekte çok gecikmez. Tabii eşzamanlı olarak da Amerikan ve Fransız Vogue’un vazgeçemediği fotoğrafçılar listesine eklenir. Bunun yanında i-D, Numéro, W ve Arena gibi sektörün ağız sulandıran dergileri için çekmeye devam eden Steven’ın işleri aynı zamanda birçok sergi için de galeri ziyaretinde bulunur.

 

Irving Penn

 

İkonik fotoğrafçılar listelerinin olmazsa olmazı Irving Penn, sadece moda fotoğraflarıyla değil, portre ve still life çalışmalarıyla da alanında önde gelen isimlerden olur. Fotoğrafın sanat olarak algılanmasında büyük katkıda bulunan Penn’in fotoğrafları bugün hala uluslararası sergilerin baş konuğu olarak dünyayı dolaşmakta.

 

Annie Leibovitz

 

Erkek egemen bir dünyanın, öne çıkan nadir kadınlarından Annie, içerisinde bulunduğumuz sene Tacshen’in Sumo serisine de adını yazdırdı. 1949, Waterbury doğumlu fotoğrafçı, San Fransico Art Institute’da resim bölümünde okurken fotoğrafa olan aşkını keşfedip, okulun fotoğrafçılık akşam derslerine katılmaya başladı. 1970’lerde Rolling Stone için çalışmaya başlayan Leibovitz, 73 yılında derginin baş fotoğrafçısı oldu. Engel tanımayan yükselişinde 10 yılın sonunda Annie 142 kapak çekmişti. 1983 yılında Vanity Fair ailesine katılan fotoğrafçı, 1998 yılında Vogue için çalışmaya başladı. Bunun yanında markalar için kampanya çalışmaları da yapan Annie kuşkusuz güncel fotoğrafçılar arasında en etkileyici isimlerden biri olmayı başardı.

 

Richard Avedon

 

1 Ekim 2004 yılında moda dünyasına yön veren gözlerini kapayan Avedon, moda fotoğraflarının yanında portre çalışmalarıyla da fotoğraf dünyasına damgasını vuran sanatçılardan. Fotoğrafa katkılarını anlatmak konusunda kelimelerin kifayetsiz kalacağı Avedon için The New York Times, “Onun portreleri ve moda fotoğrafları, Amerika’nın görsel stilini, güzellik kriterini ve kültürünü tanımlamanın en iyi yolu oldu.” yorumunu yaptı.

 

Steven Meisel

 

1988’den bu yana İtalyan Vogue’un her kapağının arkasındaki isim Steven Meisel, günümüz moda fotoğrafçıları arasında kuşkusuz en ikonik olanlardan. Irving Penn ve Richard Avedon’un en büyük hayranlarından olan Meisel, gençlik döneminde fotoğrafçılığı aklının ucundan bile geçirmediğini itiraf ediyor. Nitekim illüstrasyonla olan kısa süreli ilişkisi fotoğrafın araya girmesiyle son buluyor. Ve bu sayede Versace, Valentino, Dolce & Gabanna, Louis Vuitton, Calvin Klein, Balenciaga gibi markalar akıllara kazınan kampanyalarına kavuşuyor.

 

Helmut Newton

 

Sayısız ödüle laik görünen Helmut Newton, 1989 yılında Fransız Kültür bakanlığı tarafından Chevalier des Arts et des Letters unvanıyla da takdis edildi. Ardından 1992 yılında Alman hükümeti tarafından Grosses Bundesverdienstkreuz ve Monako Krallığı tarafından da Chevalier des Arts, Lettres et Science unvanına laik görünen fotoğrafçının adıyla birlikte gözünüzün önünden ikonik fotoğrafları geçiyor olmalı. 25 yıl boyunca kışları Los Angeles’ta yılın geri kalanınıysa Monte Carlo’da geçiren Newton, 2003 yılında 1000 fotoğrafını doğduğu şehre bağışladı.

 

Mario Testino

 

Dünyanın en etkileyici fotoğrafçılarından biri olan Testino’nun kültürel zeitgeist’ı onu moda ve kozmetik dünyasının vazgeçilmez isimlerinden biri yaptı. Uluslararası glam dergilerin vazgeçilmez ismi, aynı zamanda Burberry, Gucci, D&G, ve Versace gibi kült markaların da kampanyalarını teslim ettiği işbirlikçisi.