Nitelikli İş Gücüne İMA Çözümü | İstanbul Moda Akademisi

Nitelikli İş Gücüne İMA Çözümü

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN NABZINI DOĞRU ANALİZ EDEREK, İHTİYAÇLARA DOĞRU ÇÖZÜMLER SUNABİLEN İMA, HAYATA GEÇİRDİĞİ PROJE İLE MEZUNLARININ KARİYER GELİŞİMLERİNE KATKI  SAĞLARKEN, SEKTÖRÜN DE NİTELİKLİ ELEMAN BULMA SORUNUNA ÇÖZÜM GETİRİYOR.

Kuşkusuz, moda endüstrisinde tasarım sürecinin en önemli adımlarından biri, kalıp çıkarma ve model geliştirme. Profesyonelce hazırlanmış bir kalıp, tasarımı yapılmış bir ürünün serileştirilmesinde ve üretim sürecinin sonuçlandırılmasında çok önemli bir yerde duruyor. Kalıp çıkarma ve model geliştirmenin moda tasarımının önemli bir ayağı olmasından yola çıkarak bu alanla ilgili bir program açan İstanbul Moda Akademisi, bu bölümün bir uzantısı olarak sektör için önemli bir projenin de altına imza attı.

Türkiye’nin en yetkin moda okullarından İMA geçtiğimiz yıl sektörün ihtiyacını karşılamak üzere eğitimleri arasına kattığı “Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Programı”nın ilk etabını tamamladı. Okul, Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Programı, 2013-14 eğitim yılında firmaların destekleriyle oluşturulan havuzla, toplam sekiz Meslek Lisesi mezunu öğrenciyi meslek sahibi yaptı. Kalıp çıkarmadan dikişe, 3D çizimden prova tekniklerine kadar modelistlik mesleğini her yönüyle ele alan programın ilk mezunları şimdilerde Koton, İpekyol, Adil Işık, Astaş gibi Türkiye’nin önde gelen moda ve tekstil firmalarında stajlarını gerçekleştiriyor. Stajlarından sonra mezunlarının üzerlerinden elini çekmeyen İMA, hayata geçirdiği proje ile genç yeteneklerin tam zamanlı işlere yerleştirilmeleri konusunda da desteğini sürdürüyor.

Meslek Liseleri’nden temel bir donanımla mezun olan yetenekli gençlerin mesleki bilgi ve becerilerinin ileri seviyede geliştirilmesiyle yalnızca mesleki standartları güçlendirmeyen aynı zamanda bu mesleklerin sektörde bulacağı değeri sonuçlarıyla etkili bir şekilde ortaya koyan bu projenin, ikinci dönemini ise 2014-15 eğitim yılında açması planlanıyor.

Serap Mercan ve Sevda Erkek proje kapsamında firmalara yerleştirilen İMA mezunlarının şanslı isimleri arasında yer alıyor. Biz de Hedef dergisi olarak Astaş firmasından CAD/CAM Satış ve Pazarlama Müdürü Oktay Aşcı, Mavi İş Tekstil firmasının ortağı Enver Sedat Zaza ve Koton firmasında stajını yaptıktan sonra Mavi İş Tekstil firmasında çalışmaya başlayan Serap Mercan ile bir araya gelerek, projenin detaylarını konuştuk.

Sektörün kanayan yarası: Nitelikli eleman

Astaş’ın İstanbul Moda Akademisi ile yaptığı iş birliği hakkında bilgi veren CAD/CAM Satış ve Pazarlama Müdürü Oktay Aşcı, moda okulu ile uzun yıllara dayanan bir geçmişleri olduğuna dikkat çekerek zaman zaman bir araya gelerek toplantılar yaptıklarını belirtti. Oktay Aşcı, toplantılardan birinde İMA’nın sektörün modelist ihtiyacını karşılamaya yönelik geliştirdikleri bir projelerinden bahsettiklerini ve bu kapsamda İMA ile yapacakları iş birliğinin sektöre büyük katkılar sağlayacağını düşündükleri için sürece destek olmaya karar verdiklerini söyledi. Astaş olarak sektörde eğitim ihtiyacını karşılamaya yönelik projeleri yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini söyleyen Aşcı, “Bu kapsamda ne kadar çok eğitimli personel yetişirse CAD sistemleri gibi uzmanlık isteyen bir işte o kadar az eleman açığı olur ve tabii ki bu da bizim temsilciliğini yaptığımız ASSYST markasının CAD satışlarını olumlu yönde etkiler. İMA ile yapılan işbirliği sadece bizim açımızdan değil, sektör açısından da kazanımları yüksek bir proje oldu. Çünkü iyi eğitim almış, hem elde hem bilgisayarda modelistlik yapabilecek eleman bulmak şu an hazır giyim sektörünün en büyük sorunu. İMA’nın modelistlik sınıfı projesi sektörün bu sorununu gidermek üzere atılmış ilk ve büyük bir adım oldu” değerlendirmesinde bulundu.

“Sektör genç yetenekleri desteklemeli”

İMA’nın sektörün nabzını doğru analiz ederek ihtiyaçlara doğru çözümler sunabilen bir eğitim kurumu olduğunu söyleyen Oktay Aşcı, modelist yetiştirme projesinin en önemli ayağının eğitim gören kişilerin eğitim süresince İMA bünyesindeki atölyelerde, eğitim sonunda da marka değeri yüksek firmalarda pratik yaparak sektörü ve yapacakları işi tanıma fırsatı bulmalarının olduğuna dikkat çekti. Modelistliğin sadece eğitim alarak yapılabilecek bir meslek olmadığını kaydeden Aşcı, iyi bir eğitimin bu mesleğin temelini oluşturduğunu fakat alınan bilgilerin uygulanabileceği bir ortam yoksa teorik bilgilerin iş bulmada yeterli olmadığını söyledi. Bu konuda hazır giyim sektöründeki firmaların desteğinin büyük önem taşıdığını belirten Aşcı, “Eğitim alan öğrencilere pratik yapma imkânını sadece onlar sunabilir. Eğer firmalar önümüzdeki yıllarda modelist bulma konusunda sıkıntı yaşamak istemiyorlarsa iyi eğitim almış öğrencileri desteklemenin önemini iyi kavramalı” dedi. Aşcı, şöyle devam etti: “İMA’nın modelistlik sınıfından mezun olan bir arkadaşımızı firmamıza stajyer olarak değil, çalışan olarak aldık ve mezun olduğu günün ertesi günü işe başlattık. Böylece bir yıl boyunca aldıkları eğitim ile sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikleri kazanıp kazanmadıklarını test etme fırsatı bulduk ve bize göre sektöre girecek olan bu arkadaşlar önümüzdeki yıllarda iyi yetişmiş modelist ihtiyacını büyük oranda ortadan kaldıracak gibi görünüyor.”

“İMA’nın moda endüstrisine katkısı göz ardı edilemez”

İMA ile yapılan bu iş birliğin markalarına büyük katkı sağlayacağını belirten Mavi İş Tekstil firmasının ortağı Enver Sedat Zaza, kaliteli eleman yetiştirmede bu iş birliğinin büyük yardımı olacağını ifade etti. İşi bilen personel yetiştirilmesi açısından bu tür iş birliklerinin son derece önemli olduğunu ifade eden Sedat Zaza, İMA’dan mezun olan Serap Mercan’ın şu anda firmanın bünyesinde çalıştığını söyledi.

Türkiye’nin son yıllarda moda endüstrisinde yaptığı atılımlarda İMA’nın katkılarını değerlendiren Sedat Zaza, “İMA’nın sektöre hazırladıkları nitelikli personellerin moda endüstrisine katkısının çok büyük olduğu düşüncesindeyim” dedi.

“Koton’la başlayan yolculuğum Mavi İş’le devam etti”

Koton firmasında stajını yaptıktan sonra Mavi İş firmasında çalışmaya başlayan Serap Mercan da söz konusu proje içerisinde yer aldığı için kendini çok şanslı hissettiğini dile getirdi. Mercan, “Şu an da çalışma hayatıma Mavi İş Tekstil firmasında devam ediyorum. İMA ve ASTAŞ’tan almış olduğum eğitimle işimi en doğru şekilde yapmaya sürdürüyorum” dedi. Tasarımcıların belli bir düzeyde eğitim veren yerlerden eğitim alarak profesyonel şekilde çalışma hayatlarına başladıklarını söyleyen Mercan, “Özellikle İMA bu yönde kaliteli bir eğitim verip öğrencilere ve firmalara iş konusunda tam destek sağlıyor” dedi. İMA’nın moda endüstrisine yetiştirdiği öğrencileriyle her yıl farklı bir boyuta geçtiğini belirten Mercan, “İMA, modada hayallerin gerçekleştiği bir yer. Öğrencilerin iyi bir eğitim alıp, iş hayatına emin adımlarla başlamasında da  bir katkısı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kaynak: Hedef Dergisi