Tanışın: İZLER Sergisi Tasarımcıları | İstanbul Moda Akademisi

Tanışın: İZLER Sergisi Tasarımcıları

30 Mayıs’a kadar İMA’nın Teşvikiye Caddesi adresinde bulunan Sadrazam Sait Paşa Konağında görülebilen İzler sergisi Türk modasının geçmişine ışık tutuyor. Unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarının yaşatılması için açılan sergide,  İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı ve Moda Tasarımı ve Yönetimi Lisansüstü Diploma programlarından seçilen 5 öğrenci, Anadolu El Sanatlarını araştırıyor ve Ece Ege önderliğinde sergi için tasarlıyor. Seçilen 5 öğrenciyle tanışmak ve İzler sergisindeki tasarımları hakkında detaylı bilgi edinmek için ilerleyiniz.

ŞEBNEM GÜNAY

İstanbul Moda Akademisi Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı’nda eğitimini tamamlayan Şebnem Günay 1. sınıfta 50.000 ziyaretçinin bulunduğu, uluslararası moda okulları öğrencilerinin katıldığı Paris Who’s Next fuarında gerçekleşen moda okulları yarışmasında jüri tarafından “En İyi Tasarım” ödülünü almaya hak kazandı. İMA’da Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı final projesinde hazırladığı mezuniyet koleksiyonu ile MBFWI’da ‘NewGen’ defilesine katıldı. Şimdi ise İMA Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme ile Moda Tasarımı ve Yönetimi Lisansüstü Diploma Programı’nda eğitimine devam ediyor. Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi kapsamında, kutsal bilgelik anlamına gelen Ayasofya’dan ilham aldı. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon kuşatması sonucu kültürümüze kazandırılan Trabzon Ayasofya Camii’nin mimari yapısının formları tasarımlara uyarladı. Tasarımcı, iğne oyası tekniğini kullanarak crepé laminé kumaşlarla elbise ve cap tasarladı. Geleneksel kültürümüzün ve el sanatlarımızın en önemli örneklerinden biri olan iğne oyasının yapımında orjinaline uygun olarak ipek ve pamuk iplik kullanıldı. 1210 adet iğne oyası kullanılan koleksiyon 3 giysiden oluşuyor ve 3.750 saatte tamamlandı.

TAYFUN KABA

2015 Koza Genç Moda Tasarımcıları yarışmasında dereceye girerek İstanbul Moda Akademisi’nde Moda Tasarımı ve Yönetimi Lisansüstü Diploma Programı eğitimi almaya hak kazandı. İstanbul Moda Akademisi’nde eğitimine devam eden Tayfun Kaba, Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi kapsamında, yüzyıllardır mimari ve süsleme sanatının bir parçası olan sedef kakma ve ilk olarak 1890-1900 yıllarında uygulanan tel kırma tekniğini kullandı. Sultan Ahmet Camii kapısında bulunan Kündekari deseninden ve caminin kubbelerinden esinlenerek sedef kakma tekniğinde kullandığı Mikado kumaş ile laser kesimli balenli cap elbise, tel kırma tekniğinde ise crepé ve tül kumaş kullanarak balenli elbise tasarladı. 16460 adet tel kırma, 9500 metre tel 900 metre tül ve 410 adet sedef taş  kullanılan koleksiyon 3 giysiden oluşuyor ve 7.220 saatte tamamlandı.

NESLİHAN ÇÖMEZ

İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı 2. sınıf öğrencisi olan Neslihan Çömez, Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi kapsamında, 18. Yüzyılın sonunda ortaya çıkmış cam işleme sanatının bir çeşidi olan Çeşme-i Bülbül tekniği kullandı. Çeşm-i Bülbül tekniğinin helezonik çizgilerinden esinlenerek, üflemeli cam boncuklarla harmanlayarak, ilham aldığı Osmanlı dönemindeki cam objelerin formlarını yansıtan Neslihan Çömez, Crepé lamine kumaş kullanarak ceket, elbise ve bluz tasarladı. 4.800 adet üfleme boncuk ile 1000 adet Swarovski kullanılan koleksiyon 3 giysiden oluşuyor ve 4.300 saatte tamamlandı.

TUĞÇE DEMİRAN

İstanbul Moda Akademisi Moda Tasarımı ve Teknolojisi Programı 2. sınıf öğrencisi olan Tuğçe Demiran, Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi kapsamında Türk İslam tarihinin çeşmelerinden ve Bartın yöresine ait tel sarma sanatından esinlendi. Osmanlı döneminde bulunan çeşmelerin burmalı musluklarının formlarından ve Topkapı Sarayı Arz Odası’nda bulunan çeşmelerden ilham aldı. Koleksiyonda büyük formlar ve geometrik tel sarmalar kullandı. Pamuk lamine kumaşından elbise ve cap tasarladı. 6510 metre tel kullanılarak, 650 adet tel sarma parçayı kadife kumaş üzerine el işlemesiyle dikilen koleksiyon 3 giysiden oluşuyor ve 3.572 saatte tamamlandı.

ASUDE ŞENOĞLU

İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı 2. Sınıf Öğrencisi Asude Şenoğlu, Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi kapsamında İzmir Ödemiş’te üretilen ve Anadolu’ya has bir kumaş olan Ödemiş keteni ve ipeğini kullanarak etek, ceket, üst ve elbiseler tasarladı. İlhamını, Çini sanatı bezemelerinin formlarından aldı. İzmir Ödemiş’te üretilen ve Anadolu’ya has bir kumaş olan Ödemiş keteni kullandı. Hazırladığı tasarımların temelinde bulunan spiraller; hayatın döngüsünü ve kadının bu döngüdeki yerini anlatıyor. 70 m. Ödemiş Keteni kullanılan koleksiyon 3 giysiden oluşuyor ve 2.690 saatte tamamlandı.