Temel Lif ve Kumaş Bilgisi | İstanbul Moda Akademisi
Eğitimler
 

Temel Lif ve Kumaş Bilgisi

Süre: 12 saat (2 saat x 6 gün)
Katılım Ücreti: 600 TL

Gün ve Saat:
Salı ve Perşembe 19.30-21.30

Başlangıç Tarihi:
22 Eylül 2020

Eğitim Tarihleri: 
22 Eylül Salı 19:30-21:30
24 Eylül Perşembe 19:30-21:30
29 Eylül Salı 19:30-21:30
1 Ekim Perşembe 19:30-21:30
6 Ekim Salı 19:30-21:30
8 Ekim Perşembe 19:30-21:30

  • Tekstil üretiminin temel aşamaları ve kalite kavram
  • Elyaf ve çeşitleri
  • İplik üretimi ve iplik numaraları
  • Örme, dokuma ve nonwoven kumaş̧ üretim aşamaları
  • Temel örgü yapıları
  • Kumaş̧ analizi
  • Konfeksiyon üretim ihtiyaçlarına göre kumaş̧ satın alma
  • Boya, Apre, Baskı ve Renk Bilgisi 

Bu eğitimde, kalite kavramı ve içeriği açıklanacak ve tekstil ürünlerinin temel yapı taşı olan lifler ve bu liflerin özellikleri, hazır giyim ürünlerine ve kullanım performansına etkileri özetlenecektir. Halen yaygın olarak kullanılan liflerin yanısıra yeni geliştirilen ve önümüzdeki yıllarda ürünlerde görülecek akıllı liflerden kısaca bahsedilecektir.

Bunu takiben liflerden üretilen iplik çeşitleri, bu ipliklerin üretiminde kullanılan teknolojiler ve iplik özellikleri anlatılacak, iplik özelliklerinin (numara, büküm, mukavemet, düzgünsüzlük, tüylenme, vb.) kumaş ve konfeksiyon ürünlerine etkileri kısaca özetlenecektir. Buna bağlı olarak; tekstil lif ve ipliklerinden imal edilen kumaş tipleri, konstrüksiyonları, temel özellikleri özetlenecek, çeşitli kumaş yapılarının üretim prensipleri ve ham kumaş özelliklerine etkileri açıklanacaktır. Bunu takiben kumaş terbiyesi  (boya,apre) kapsamında lif, iplik ve kumaşa uygulanan çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler, renklendirme yöntemleri ve nihai kumaş özelliklerinin kazandırıldığı işlemler özetlenecek ve tüketici açısından belirleyici olan özelliklerle ilişkileri vurgulanacaktır.

PROGRAM İÇERİĞİ

Egitmen: Bülent Özipek

Bülent Özipek Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. (1977) Aynı yıl TÜBİTAK yurt dışı doktora bursunu kazanarak İngiltere'ye gitti ve 1982 yılında Leeds Üniversitesi, Tekstil Endüstrileri Bölümü'nde Doktorasını tamamladı. Aynı yıl yurda dönerek Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başladı ve 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'ne geçti. 1985 yılında Doçent, 1991 yılında Profesör oldu. İ.T.Ü Makine Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevinde bulundu (1994-1998). Halen,İTÜ Makine Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve Tekstil Bilimleri ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürütüyor. İplik Teknolojisi ve Konfeksiyon Ürünlerinin Kalite Kontrolü konularında çok sayıda yerli ve yabancı yayını mevcuttur ve bu konular ile ilgili dersler veriyor. Geçmişte Sümerbank ve günümüzde çeşitli (yerli-yabancı) özel sektör kuruluşlarına Tekstil ve Konfeksiyon konusunda seminer ve kurslar veriyor ve İstanbul Moda Akademisi’nde eğitimler iplik teknolojisi, kumaş ve lifler, tekstil teknolojisi alanlarında dersler veriyor.

 

İMA Eğitimlerine Başvurmak için Formumuzu Doldurun...